Wat zijn sedumcassetten?

Sedumcassetten, ook wel sedumtegels genoemd, zijn voorgekweekte modules gevuld met sedumplanten. Deze cassetten bestaan meestal uit een substraatlaag waarin verschillende soorten sedumplanten zijn geplant. Sedum is een geslacht van vetplanten die bekend staan om hun vermogen om te overleven in droge en barre omstandigheden, waardoor ze zeer geschikt zijn voor gebruik op groendaken.

De sedumcassetten worden vooraf op kwekerijen gekweekt en kunnen vervolgens eenvoudig op het groendak worden geplaatst.

Afmetingen van een sedumtegel of sedumcassette

Voordelen van sedumcassetten

  1. Snelle installatie: Sedumcassetten kunnen snel en gemakkelijk op het groendak worden gelegd, waardoor de installatietijd aanzienlijk wordt verkort. Ook is het makkelijk om deze te verwijderen indien er werken aan het dak dienen te gebeuren.
  2. Direct groen resultaat: Doordat de sedumplanten al volgroeid zijn wanneer ze worden geplaatst, zorgen sedumcassetten voor direct groen op het groendak, wat bijdraagt aan een esthetisch aantrekkelijk resultaat.
  3. Erosiecontrole: De dichte begroeiing van sedumplanten helpt bij het voorkomen van bodemerosie op het groendak, waardoor de stabiliteit van het groendak wordt verbeterd. Zoals bij hellende daken.
  4. Waterretentie: Sedumplanten hebben de capaciteit om water vast te houden in hun bladeren, waardoor ze dienen als natuurlijke reservoirs tijdens periodes van droogte en regen. Dit draagt bij aan de waterhuishouding van het groendak en vermindert de behoefte aan externe irrigatie.
  5. Biodiversiteit: Sedumcassetten bieden een geschikte habitat voor verschillende insecten, zoals bijen en vlinders, waardoor de biodiversiteit op het groendak wordt verhoogd.

Al met al zijn sedumcassetten een handige en effectieve manier om snel en gemakkelijk groen te introduceren op groendaken, terwijl ze tegelijkertijd bijdragen aan de vele voordelen die groendaken bieden, zoals verbeterde isolatie, vermindering van regenwaterafvoer, en het bevorderen van biodiversiteit.

Sedumcassetten zelf plaatsen?

Het zelf plaatsen van een groendak met sedumcassetten is inderdaad een relatief eenvoudig en snel proces. Hier is een beknopte handleiding voor het installeren van een groendak met sedumcassetten:

  1. Voorbereiding van het dak: Borstel het dakoppervlak grondig schoon om eventueel vuil, puin en vegetatie te verwijderen. Zorg ervoor dat het dakoppervlak volledig vlak en schoon is voordat u begint met de installatie.
  2. Plaatsen van de beschermdoek: Nadat het dak is schoongemaakt, plaatst u een beschermdoek over het gehele oppervlak. Deze beschermdoek beschermt de dakbedekking tegen beschadiging door de wortels van de sedumplanten en zorgt voor een goede waterafvoer.
  3. Plaatsen van de sedumcassetten: Leg de sedumcassetten op de beschermdoek, beginnend vanaf een van de randen van het dak. Zorg ervoor dat de cassetten stevig tegen elkaar worden geplaatst om een ​​uniform groen oppervlak te creëren. U kunt de cassetten indien nodig bijsnijden om ze aan te passen aan de vorm van het dak.
  4. Afwerking van de regenwaterafvoer: Installeer L-profielen of andere afvoersystemen rond de randen van het dak om ervoor te zorgen dat regenwater correct wordt afgevoerd. Dit voorkomt waterophoping en mogelijke schade aan de dakconstructie.
  5. Toevoegen van kiezelstrook: Tot slot kunt u een kiezelstrook langs de randen van het groendak toevoegen om een ​​nette afwerking te creëren en de randen van de sedumcassetten te bedekken. Dit helpt ook bij het vasthouden van de cassetten op hun plaats en voorkomt verschuiving.

Het plaatsen van een groendak met sedumcassetten volgt over het algemeen deze stappen, maar het is altijd raadzaam om de specifieke instructies te volgen die worden geleverd door de fabrikant van de gebruikte materialen. Met een beetje tijd en moeite kunt u genieten van de vele voordelen van een prachtig groendak op uw woning of gebouw.

Hoe je dak opmeten om te berekenen hoeveel sedumcassetten je kan bestellen?

Ontdek onze handige calculator waarmee je snel en eenvoudig het benodigde aantal sedumcassetten voor jouw groendak kunt berekenen. Met slechts een paar eenvoudige stappen kun je de oppervlakte van je dak invoeren en krijg je direct een nauwkeurige schatting van het aantal sedumcassetten dat je nodig hebt. Bespaar tijd en moeite bij het plannen van je groendakproject en gebruik onze calculator vandaag nog!

Bereken hoeveel sedumtegels of sedumcassette je nodig hebt om je groendak zelf aan te leggen?
Bereken hoeveel sedumtegels of sedumcassette je nodig hebt voor een doe het zelf groendak?
Hoe bereken je hoeveel sedumtegels of sedumcassette je nodig hebt om je groendak zelf aan te leggen voor een L-vormig dak?